header banner
Default

üç kat fazla para kazandırdı Bitcoin, altın, gümüş veya dolar değildir


Table of Contents

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin...

    Kaynak: Haber Merkezi

    Hayat pahalılığı insanları ek gelir arayışlarına itiyor. Bunun için dolar, altın, gümüş ve bitcoin'i tercih edenler cüzi bir kar yaparken, ekonomistlerin bile fazla dinlendirmediği yatırım aracı 1 yılda parasını 3'e katladı.

    1/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 1

    Son dönemde yatırım araçları içinde öne çıkan arsalar, bir yılda yatırımcısına yüzde 200’lerin üzerinde kazandırdı. ‘Taşı toprağı altın’ denilen İstanbul’da ortalama bir arsa, yıllık bazda yatırımcısına gram altından 3 kat fazla kazandırarak, kısa dönemli yatırımlar portföyüne eklendi.

    2/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 2

    Uzun dönemli yatırım olarak kabul edilen arsalar, son dönemde yıllık bazda yüzde 200’lerin üzerinde değerlenince kısa dönemli yatırım portföylerine dahil oldu. İstanbul’un kuzey bölgeler, Çatalca, Silivri, Çanakkale, Yalova, Sakarya, İznik ve İç Anadolu’nun batı kısımlarındaki arsalar, yoğun talep görüyor.

    3/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 3

    Talep artışı beraberinde fiyat artışlarını getiriyor. Son bir yılda imarlı ve tarla statüsündeki arsalarda fiyat değişimleri yüzde 200 oranlarına ulaştı.

    4/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 4

    İstanbul’u tanımlamada kullanılan ‘taşı toprağı altın’ söylemi değişiyor. Arsa yatırımcısı bir yılda altın yatırımcısından 3 kat fazla kazandı. 9 Temmuz 2022 yılında 966 liradan satılan gram altın tam bir yıl sonra bugün 10 Temmuz 2023’te 1630 liradan alıcı buluyor.

    5/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 5

    Altındaki bir yıllık fiyat değişimi yüzde 68 oldu. Bir yılda yüzde 68 kazandıran altına kıyasla özellikle İstanbul bölgesindeki arsalarda fiyat artışları yüzde 200’leri aştı.

    6/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 6

    Konuyla ilgili görüş veren gayrimenkul uzmanı Bülent Öztürk, 2022 yılındaki pandemi ve sonrasındaki İzmir ile 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketleriyle birlikte arsalara olan talebin günden güne oldukça arttığını belirtti.

    7/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 7

    Öztürk “Talebin artmasında başka etkenlerde söz konusu; son yıllarda konuta erişimde maliyet, finansman ve fiyatların artmasıyla ciddi problemler yaşanıyor. Bu tabi arsalara olan ilgiyi oldukça artırdı.

    8/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 8

    6 Şubat’taki depremden sonra İç Anadolu Bölgesi’nin batı tarafındaki Eskişehir, Beypazarı gibi bölgelerde talep artışı ve doğal olarak fiyat yükselişi yaşandı. Pandemide izole yaşam isteyen ve konuta erişim sıkıntısı yaşayanlar ise daha fazla İstanbul’un yakın bölgelerinde, aynı zamanda Ege’nin kuzey bölgeleri ve Antalya’da yoğun bir şekilde arsa talebinde bulundu” dedi.

    9/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 9

    Saha çalışmalarından elde ettiklerini sonuçları paylaşan Öztürk, bir yılda arsa fiyatlarının yüzde 200’lere ulaştığını belirterek, “Yaptığımız analizlerde ortalama bir imarlı arsanın fiyat artışı yıllık yüzde 200’lerin üzerinde olduğunu gördük.

    10/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 10

    Türkiye’de gerek döviz ve altın fiyatlarındaki artışa baktığımız zaman arsa fiyatlarındaki artışın bunlardan çok daha yukarıda olduğunu görüyoruz. Şuanda gerek konut gerekse arsa enflasyon oranının çok üzerinde değer kazanıyor, dolayısıyla yatırımcısına yüksek oranda kâr yaptırmış oluyor” diye konuştu.

    11/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 11

    Son 3 yıldır arsaların ciddi bir yatırımcı olarak görüldüğünü kaydeden Öztürk, “Artık 2020’den beri insanlar arsayı bir yatırım aracı olarak görüyor. Yaptığımız araştırmalarda arsa yatırımı yapmış bir kişinin 5 yıl içerisinde bir kez daha arsa yatırımı yaptığını görüyoruz.

    12/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 12

    O nedenle arsalar çoğunlukla bir kullanım ve ihtiyaca yönelik olarak değil, bir yatırım aracı olarak hayatımıza girdi. 2023 yılında gayrimenkulde konut dışı satışların yüzde 58’e vardığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

    13/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 13

    Satışların artmasının beraberinde suistimalleri de getirdiğini anlatan Öztürk, “Arsa çok teknik bir iştir. İnsanlar açısından hemen kavranabilecek bir olgu değildir. Arsa vardır, tarla vardır, kimi tarım arazisidir, kimisi turizm arazi, kimisi sanayi arazisi olarak kullanılır. Toplumumuz bu konulara hâkim olmadığı için bir takım problemler ortaya çıktı.

    14/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 14

    Arsa yatırımında dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Arazilerin mutlaka imarlı olmasına bakılması gerekiyor, kendilerine gösterilen arsanın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden parsel sorgulaması yapılması, altyapının yakının olup olmadığı veya arsanın içerisinde altyapı olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bu teknik durumla ortada yoksa o arsasının satın alınmaması gerekiyor” diye bilgi verdi.

    15/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 15

    Öztürk son dönemde trend haline dönüşen ‘tiny house’ olarak adlandırılan küçük ve taşınabilir yapıların doğaya saldıkları atıklar yoluyla tarım arazilerini bozduğunu ve tapulu konutlardaki gibi vergi sistemine dahil olmadıklarından kaynaklı vergi kaybına yol açtığını dile getirdi.

    16/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 16

    Öztürk, “Tarım arazilerinin kooperatifleşme vasıtasıyla oluşturulan çoklu ‘tiny house’lar tarım arazilerini bozuyor, buralardaki insanlara gelecek dönemde mağduriyetler oluşturacak. Bu araziler tarım arazisidir, tarım yapılsın diye devlet tarafından planlanmış arazilerdir. Bu arazilerde bir tiny house köyü oluşturulması doğal olarak dip sularına şampuan, deterjan gibi bazı kimyasal ve insan atıklarının karışmasına neden olacak. Tarım arazileri verimli tarım yapılsın diye belirlenen arazilerdir” şeklinde konuştu.

    17/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 17

    Bu yapıların ileriki dönemlerde çeşitli mağduriyetler oluşturabileceğine işaret eden Öztürk, “İnsanlar oralarda kendilerine ait bir yerleşim alanı olduğunu düşünüyorlar. Ancak ilerleyen dönemlerde bu kadar toplu konutlaşmaya devletimiz müsaade etmeyeceği için yarın hayal kırıklıkları ortaya çıkabilir.

    18/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 18

    Tapulu bir konutumuzun emlak vergileri gibi devlete çeşitli yükümlülükleri var. Tiny Houseların vergisel anlamda hiçbir yükümlülükleri olmadığı için devletimiz açısından bir vergi kaybı ortaya çıkıyor” dedi.

    19/19

    Üç kat kazandırdı. Ne dolar, ne altın, ne gümüş ne de bitcoin... 19

    Öte yandan konut piyasasında emlakçılar da son dönemde arsalara olan ilgiyi teyit eder açıklamada bulundu. Emlakçı Taner İşlek, “Konutlara talep azaldı, tüm taleplerle arsalara döndü. İnsanlar arsalara yatırım yapmanın peşindeler. Ayda ortalama 15 kişiyle bir konut satışı üzerine konuşuyoruz, konutlar bütçelerini aştığı için yatırım amaçlı olarak arsalara bakmaya başlıyorlar” diye konuştu.

    İlgili Haberler

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Sources


    Article information

    Author: Monica Hess

    Last Updated: 1704332281

    Views: 731

    Rating: 4.6 / 5 (109 voted)

    Reviews: 82% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Monica Hess

    Birthday: 1980-01-09

    Address: 7983 Walker Inlet, West Craigfort, WV 52812

    Phone: +3599561435013198

    Job: Article Writer

    Hobby: Skiing, Skydiving, Quilting, Role-Playing Games, Arduino, Coffee Roasting, Crochet

    Introduction: My name is Monica Hess, I am a venturesome, unyielding, unswerving, frank, receptive, accessible, transparent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.