Om meteen maar even het ijs te breken... Vandaag leer jij hoe jouw crypto op Bitvavo je nóg meer kan opleveren! Aangezien andere gerenommeerde cryptobeurzen tegenwoordig staking aanbieden, kon ook Bitvavo er niet meer omheen. Sinds kort kan je ook staken bij onze go-to cryptobeurs.
Waarom kon Bitvavo er niet meer omheen dan? Omdat staken vandaag de dag echt niet meer weg te denken is uit de crypto-industrie. Dit is te danken aan de enorme hoeveelheid PoS (Proof-of-Stake) coins op de markt en alle voordelen die PoS ten opzichte van PoW (Proof-of-Work) met zich meebrengt. In de blog over consensus algoritmen lees je meer over wat PoS en PoW nou inhoudt.
Leuk feitje trouwens, binnenkort kan je zelfs Ethereum staken met de komst van Ethereum 2.0 en dus de migratie van PoW naar PoS.
Allemaal leuk en wel, maar wat is staken nou precies? Hoe kan ik staken bij Bitvavo? Wat zijn de voor-en nadelen van staken bij Bitvavo? En welke coins kan ik dan staken? Deze vragen zullen allemaal aan bod komen, zodat jij na het lezen van deze blog meteen van start kan gaan.
Heb je nog geen account bij Bitvavo? Klik dan hier om er direct eentje aan te maken! Handig om te doen voordat je verder leest. Hierdoor kan je namelijk de stappen volgen.
Wel kan ik je trouwens alvast vertellen dat staken bij Bitvavo helemaal niet moeilijk is en dat het prima rendementen bovenop eventuele koerswinsten oplevert! Echt wat voor jou dus.
Let op! Houd er rekening mee dat de volgende uitleg over staken bij Bitvavo en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in-en verkoop liggen bij jou en jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Start met staken bij Bitvavo en krijg via ons €1000,- gratis handelstegoed
Bekijk snel
Mocht je nou geïnteresseerd zijn in het verschil tussen Proof-of-Stake en Proof-of-Work en wil je een simpele uitleg in een video? Dan kan je in plaats van het bovengenoemde artikel ook het onderstaande korte filmpje bekijken. Dit is overigens niet per se nodig, maar kan je wel een beter begrip geven.
Wat is staking?
Staking is het vasthouden van je crypto in een wallet voor een onbepaalde tijd. Dit betekent dus dat wanneer je je coins uit de wallet haalt, het stakingproces stopt. Om effectief te staken, is het dus niet de bedoeling dat je je crypto verhandelt tegelijkertijd.
Hiertegenover staat natuurlijk een beloning. Als jij bijvoorbeeld besluit Dash (DASH) te staken, krijg je als het ware een rente daarover van gemiddeld 7,5% per jaar.
Deze rente verschilt per coin en wordt bijna altijd uitgekeerd in de vorm van de coin zelf. Er zijn uitzonderingen, zoals VeChain (VET) en NEO (NEO) die respectievelijk VTHO en GAS uitkeren.
Maar eigenlijk valt staken dus goed te vergelijken met je geld op een spaarrekening zetten!
Maar niet alle cryptocurrencies zijn te staken. Aan het begin van deze blog had ik het al over PoW en PoS en dat niet zonder reden. Alleen PoS coins zijn te staken, het zit 'm al in de term "Proof-of-Stake". Maar geen zorgen, er zijn meer dan genoeg PoS coins om te staken.
Een paar van de bekendste zijn onder andere Binance Coin (BNB), Polkadot (DOT), Cardano (ADA) en binnenkort dus ook Ethereum (ETH)! Voor een aantal van de PoS coins zijn er nog aanvullende voorwaarden. Zo zal er voor Ethereum een minimum van 32 ETH zijn voordat je kan staken. Ook een minimale stakingstermijn is een gebruikelijke voorwaarde.
Maar wat draagt staken dan bij aan de blockchain? Het is immers niet een nutteloze functie. Op de Binance Academy heb ik hier een mooi stukje over gevonden waar het goed uitgelegd wordt.
Anders dan Proof of Work (PoW) blockchains die afhankelijk zijn van mining voor het verifiëren en valideren van nieuwe blocks, wordt in blocks in een PoS-chain geproduceerd en gevalideerd door middel van staking. Hierdoor kunnen blocks worden geproduceerd zonder dure mininghardware (ASIC's). In plaats van met rekenkracht te concurreren voor het volgende block, worden PoS-validators geselecteerd op basis van het aantal coins dat ze als "stake" inzetten.
Hoe werkt staken bij Bitvavo?
Om mee te doen aan staken bij Bitvavo ben al in een paar stappen op weg en kun je gaan verdienen! Let er wel op dat je niet elke cryptocurrency kunt staken, maar dat dit afhankelijk is van het aanbod van Bitvavo en of de coin werkt met het PoS consensus algoritme.
Wanneer je naar de website van Bitvavo gaat en voor het eerst inlogt op je Bitvavo-account, krijg je de optie om de ontvangsten van staken in-of uit te schakelen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je deze inschakelt als je wilt gaan staken. Hieronder een foto ter verduidelijking op welk scherm je eerst terecht moet komen.
Zoals ik in het begin al zei, heb je geen account? Dan kan je simpelweg via deze link een account aanmaken en van start gaan.
Het enige wat je hierna hoeft te doen is een crypto die je kan staken in je wallet vasthouden!
De juiste crypto staken
Er is een aardige keuze aan coins die je kunt staken bij Bitvavo. Deze heb ik allemaal mooi voor jou onder het kopje gezet. Maar hoe kies je nou de juiste crypto om te staken?
Binance heeft voor jou in ieder geval van heel wat coins - ook coins die niet te vinden zijn op Bitvavo - de "Estimated Annual Yield" voor jou op een rijtje gezet. Dit is het verwachte jaarlijkse rendement van het staken en deze kan je hier vinden.
Het lijkt natuurlijk voor de hand liggend om de coin te staken met het hoogste jaarlijkse rendement, maar zo simpel is het niet altijd. Hou met de volgende zaken rekening voor je een keuze maakt.
De minimumdrempel
Hoe lager de minimumdrempel om te kunnen staken, hoe vrijer jij bent te doen en laten wat je wilt met jouw crypto. Als deze grens hoger is, ben je gedwongen er op te letten dat op het moment van de snapshot voor de wekelijkse staking rewards jouw balans boven de minimumdrempel staat. Zo niet, dan krijg jij voor die week geen beloningen en dat is zonde!
De verwachte jaaropbrengst
Natuurlijk is die "Estimated Annual Yield" waar we het eerder over hadden ook cruciale factor in het beslissen welke crypto jij gaat staken. Ga alleen niet blindelings te werk, want voor je het weet stake je een crypto die gezakt is naar €0,- en zit je opgescheept met een zak renteverdienende shitcoins.
De volatiliteit van de crypto
Ik wil het nog maar eens benadrukken, het hoogste jaarlijkse rendement is niet de belangrijkste factor. De crypto die jij gaat staken moet je natuurlijk eerst aanschaffen en dus bezit je het ook echt. Zo lang je ze staket en dus bezit, ben je overgeleverd aan koersstijgingen en dalingen. Hoe volatieler de crypto, hoe meer risico je loopt. Dit kan goed of slecht uitpakken, maar wees je hier bewust van.
Welke crypto kan je staken bij Bitvavo
Voordat ik verder ga, wil ik jullie vertellen dat ik een klein beetje gelogen heb. In het volgende rijtje zie je bijvoorbeeld ook Bitcoin (BTC) staan, wat natuurlijk geen PoS coin is. Dit komt doordat je bij Bitvavo ook off-chain kan staken, inhoudelijk net wat anders, maar ook hiermee verdien je gewoon geld.
Op het moment van schrijven zijn er 14 cryptocurrencies beschikbaar om te staken bij Bitvavo. Hieronder heb ik ze even allemaal voor jou opgesomd:
- ARK (ARK)
- Bitcoin (BTC)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Cardano (ADA)
- Ethereum (ETH)
- Litecoin (LTC)
- ICON (ICX)
- NEO (NEO)
- Ontology (ONG)
- Ripple (XRP)
- Tezos (XTZ)
- Tron (TRX)
- Vechain (VET)
- Waves (WAVES)
Voor-en nadelen van staken bij Bitvavo
Net als alles in het leven komt ook staken met z'n voordelen en nadelen. De meeste zijn voor de hand liggend, maar ik heb ze toch even allemaal onder elkaar opgesomd voor jou.
Voordelen
- Het vergt geen technische kennis of dure apparatuur (zoals bij mining/PoW)
- Je hoeft er bijna niets voor te doen, alleen crypto aanschaffen en vasthouden op Bitvavo
- HODL-ers kunnen zo naast koerswinsten nog een beetje extra winst boeken
- Je draagt bij aan de werking van de blockchain van jouw favoriete crypto
Nadelen
- Er is aardig wat ingelegde crypto nodig om er écht een goede passieve inkomstenbron van te maken
- Je crypto staat niet in een eigen wallet, maar in een wallet van Bitvavo. Dit brengt natuurlijk risico met zich mee, wat niet het geval is als je het in je eigen wallet hebt en dus in eigen beheer.
- In sommige gevallen zijn er aanvullende voorwaarden, zoals een minimum drempel en een minimale stakingstermijn
Conclusie
Het staken van je crypto is een mooie manier om extra geld te maken met je anders stilzittende coins. Je zal jezelf helemaal dankbaar zijn als de koers van jouw gekozen crypto ook nog eens de lucht in gaat. Het is een hele goede optie voor de HODL-ers onder ons en bovendien nog zeer makkelijk ook!
De risico's van het staken bij Bitvavo zijn vrij beperkt en voordelen lijken het zeker waard. Ook kan je nog beslissen te staken in je eigen wallet, wat weer een risico wegstreept. Nu kost dit wel iets meer moeite, maar als je van plan bent crypto te kopen en er heel lang niet meer naar om te kijken is dit toch de iets veiligere optie.
Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met staken bij Bitvavo? Start dan een discussie in Crypto Facebookgroep of op het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!
Start met staken bij Bitvavo
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.
De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.
De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.
Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Author: Robert Daniels
Last Updated: 1700180042
Views: 1339
Rating: 4.2 / 5 (87 voted)
Reviews: 97% of readers found this page helpful
Name: Robert Daniels
Birthday: 1935-03-29
Address: 5534 Miles Summit, Callahanmouth, HI 94688
Phone: +3686968382897589
Job: Article Writer
Hobby: Origami, Sewing, Arduino, Scuba Diving, Geocaching, Playing Chess, Coin Collecting
Introduction: My name is Robert Daniels, I am a honest, rare, resolved, receptive, unguarded, tenacious, forthright person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.